Kako Napraviti Domaće Makarone Kao Pravi Italijan

Ima nečeg neizrecivo posebnog u mirisu sveže napravljenog testa koje se suši na kuhinjskom stolu. To su mirisi koji podsećaju na detinjstvo, na bakin stari stol prekriven mušemom, i na zajedničke trenutke provedene u porodici.

Priprema domaćih makarona nije samo kulinarska veština, već i čin ljubavi i tradicije. Italijanska kuhinja, sa svojim bogatim ukusima i jednostavnim sastojcima, pruža nam priliku da kroz pripremu domaćih makarona osetimo pravi duh Italije.

Ključne Tačke

  • Priprema domaćih makarona zahteva kvalitetne sastojke i posvećenost.
  • Italijanska hrana i recepti oslanjaju se na jednostavnost i kvalitet.
  • Mirisi domaćih makarona podsećaju nas na detinjstvo i porodicu.
  • Pravila pravljenja testa za makarone prožrtose kroz generacije.
  • Veštine pravljenja domaćih italiana specijaliteta donose radost stola.

Тradicionalni sastojci i priprema testa za makarone

Tradicionalni recepti za pravljenje italijanske testenine uvek počinju sa najkvalitetnijim brašnom. Uz tip 00 brašno, takođe se koristi i semolina od durum pšenice. Osim ovih, možete koristiti i obično brašno za sasvim zadovoljavajuće rezultate.

Tradicionalni sastojci

Idealni sastojci za pripremu tradicionalnog testa za makarone obuhvataju:

  • Tip 00 brašno: 300g
  • Semolina: 100g
  • Jaja: 4 komada
  • Maslinovo ulje: 2 kašike
  • So: prstohvat

Priprema testa

Ručno pravljenje testa za makarone je umetnost koja zahteva pažljivo merenje sastojaka i strpljenje. Jaja se mešaju sa brašnom dok se ne formira glatka masa, uz dodatak maslinovog ulja i soli za poboljšanje ukusa i teksture. Italijanska kuhinja se oslanja na preciznost i posvećenost kod ovakvih recepata.

Kako Napraviti Domaće Makarone

Da biste postigli istinsku kvalitetu i teksturu domaće paste, ključno je imati prave алати и опрема. Upotreba mašine za testeninu omogućava precizno razvlačenje obogaćenog testa. Takođe, oklagija može biti od koristi za ručno razvlačenje testa kada je potrebno.

Alati i oprema

Osnovni alati za pravljenje domaće paste uključuju mašinu za testeninu, oklagiju, oštar nož za sečenje i stolnjak za sušenje. Mašina za testeninu može biti ručna ili električna, a oba tipa omogućavaju postepeno stanjivanje testa dok ne dobije pravu prozirnost. Oklagija je korisna za početni proces razvlačenja, dok je oštar nož ključan za precizno sečenje testa na željene oblike.

Postupak pravljenja testenine

Kada je testo za paste pripremljeno, sledeći korak je njegovo razvlačenje. Položite testo na čistu, blago pobrašnjenu površinu i započnite ručno razvlačenje oklagijom. Nakon toga, nastavite sa mašinom za testeninu, postepeno smanjujući debljinu valjaka dok ne postignete željenu prozirnost. Testo bi trebalo da bude dovoljno tanko da svetlost može da prodre kroz njega.

Nakon razvlačenja, testo se seče na željene oblike – špagete, fettuccine, ili taljatele. Sečene trake se zatim pažljivo postavljaju na stolnjak da se osuše. Ovaj postupak pravljenja domaće paste garantuje svežinu i puniju aromu, što domaću pastu čini superiornijom za svaki obrok.

Izvori